چند پیشنهاد برای تغییر مصرف
مورد مصرف جا افتاده است به این صورت که هر چه بیشتر یعنی بدون حساب و کتاب و در هر مورد مصرف کنیم نشانهی تمول بیشتر، بلندی طبع و بیاهمیتی به مادیات تلقی میشود. این باور برای جامعه ما، اسراف را به دنبال دارد. آیا هنگام آن نرسیده است که پروندهی باورهای خود را دوباره ارزیابی کنیم؟
هنگام خرید لوازم منزل یا وسایلی که به آن نیاز داریم سعی کنیم بهترین و محکمترین نوع را خریداری کنیم. هر چند که هزینهی بیشتری باید بپردازیم ولی در دراز مدت استحکام و دوام آن جبران قیمت بالاتر را خواهد کرد.
- مدیریت امور منزل با زنان است. با توضیحات قانع کننده میتوان افراد خانواده را به رعایت نظم و نظافت و صرفهجویی تشویق نمود که در این صورت از نظر مالی و صرفهجویی در وقت بسیار کارساز است. مانند هر کار دیگر که «پیشگیری بهتر از درمان است» وضع مقرراتی برای برقراری نظم و نظافت که در آن تمام اعضای خانواده نقش فعال داشته باشند. بسیار موثر است.
پس تمیز کردن مهم است ولی تمیز نگهداشتن مهمتر. به خصوص در این مورد روشهایی اتخاذ شود که کمترین مقدار مواد پاک کننده و کمترین مدت زمان را لازم داشته باشد. توجه داریم که مواد پاک کننده اغلب آلوده کننده آبها هستند ما میخواهیم خانهای تمیز داشته باشیم اما نه به بهای از دست رفتن سلامتی خانم خانه.
همانگونه که در بعضی افراد این افراط در کار دیده میشود.
- چون بیشترین درآمد خانواده معمولاً صرف تهیهی مواد غذایی میشود، توجه به نکاتی چند ضروری است: کیفیت غذاهای تازهای که از مواد خام اولیه به صورت بهداشتی در منزل تهیه میشود بهتر از غذاهای آماده و نیمه آماده بیرون است و هزینهی کمتری در بردارد. آگاهی ما از مواد نگهدارنده که به مواد غذایی به اصطلاح با دوام افزوده میشود و اثر شیمیایی این مواد بریدن میتواند در نوع غذایی که مصرف میکنیم تعیین کننده باشد.
هنگام خرید تا آنجا که ممکن است همیشه بزرگترین اندازه مواد مورد نیاز را تهیه کنیم چون در این صورت هزینهی بستهبندی کمتر و مقدار بیشتری دریافت میکنیم.
بهتر است تا آنجا که میتوانیم از ظروف یکبار مصرف استفاده نکنیم زیرا هم هزینه اضافه بر خانواده تحمیل میشود و هم این زبالهها باعث آلودگی محیط زیست میشوند.
با مصرف کمتر، زباله خانگی را تا آنجا که مقدور است کاهش دهیم.
- زبالههای خشک مانند کاغذ و مقوا، شیشه، پلاستیک و فلزات را جداگانه جمعآوری و به مراکز بازیافت تحویل دهیم.
- از دستمالهای پارچهای به جای دستمال کاغذی و از کیسههای پارچهای برای خرید استفاده کنیم و کیسه نایلونی کمتری به منزل بیاوریم.
- قبل از آنکه هر چیزی دور انداخته شود. فکر کنیم چگونه میتوان آن را به یک شی قابل استفاده تبدیل نمود. مثل تهیهی کاور لباس از ملحفههای کهنه، استفاده از شیشههای دهانه گشاد برای نگهداری شکر، برنج، آرد و...
آیا شما هم موارد دیگری را سراغ دارید؟ حتماً دارید. پس از همین حالا دست به کار شوید و برایمان در این مورد بنویسید.
فاطمه طاهری یگانه
شاهد نوجوان
تنظیم:بخش کودک و نوجوان
*****************************************